MATULA HORGÁSZEGYESÜLET

péntek, november 24, 2017

ÜZENŐFAL

 • FishWorld: www.fishworld.eu
 • FishWorld: Mindel ami horgászat az nálunk megtalálható! Aktuális információk vizekről, szállások, kompok, horgászboltok...
 • cuclee: Feederverseny 2014.04.06 Alsópáhok Bereki Horgásztó. Várjuk a jelentkezőket. Érdeklődni és nevezni lehet a budaibalazs@jacsanet.hu emailcímen és a 06-20-396-0660-as telefonszámon.
 • Nyárh61md2b3: Balatonra éves felnőtt állami jegyet válthat 17 éves személy?
 • Nyárh61md2b3: Balatonra éves felnőtt állami jegyet válthat 17 éves személy?
 • cuclee: Feederverseny 2013.10.06 Fonyód. Érdeklődni és nevezni lehet a budaibalazs@jacsanet.hu emailcímen és a 06-20-396-0660-as telefonszámon.
 • cuclee: Feederverseny 2013.05.12 Bicske.Nevezési díj: 5000 Ft. Várjuk a jelentkezőket. Érdeklődni és nevezni lehet a budaibalazs@jacsanet.hu emailcímen és a 06-20-396-0660-as telefonszámon.
 • cuclee: Feederverseny 2013.04.14 Fonyód.Továbbra is várjuk a jelentkezőket. Érdeklődni és nevezni lehet a budaibalazs@jacsanet.hu emailcímen és a 06-20-396-0660-as telefonszámon. Kupákról a képet az alábbi helyre töltöttem fel:http://www.haltarto.hu/peca_blog/blogKomment.php?ID=121782
 • Biohorgász: Írjál légyszives egy privat üzenetet, mert így szezonzárásra tudjuk csak meg a lényeget :D gardenmania@citromail.hu
 • matulacsaba: igen tudunk beszélni róluk
 • Biohorgász: matulacsaba! Meg vannak még az Okuma Dynadrag orsók?
 • cuclee: F
 • cuclee: eederverseny 2013.04.14 Fonyód.Várjuk a jelentkezőket. Érdeklődni és nevezni lehet a budaibalazs@jacsanet.hu emailcímen és a 06-20-396-0660-as telefonszámon.
 • matulacsaba: pontosan nem lehet kiszámolni meddig fog tartani ez a kérdések számától is függ akinek dolga van, közben is el lehet hagyni a fórunot
 • tetucskee: Kedves Csabi.Érdekelne,hogy a feeder fórum időben meddig fog kb tartani.Amúgy jó ötlet volt.üdv
 • matulacsaba: sajnos nem erre csak Siófokon van lehetőség
 • tetucskee: Kedves Csabi.Érdeklődnék hogy a Balatoni kedvezményes területi engedélly kiváltható e nálad SZÉP.kártyával.Üdvözlettel: 1 klub tag
 • 4853: szia csabi! hogy van a nyitvatartás az év elején?
 • pandras26: azt szeretném megkérdezni, hogy az önök boltjában kapható-e balatoni napijegy
 • matulacsaba: Gratulálok Tamás http://horgaszklub.eu/cikkek/reszletek/1047_beszelgetes_zsittnyan_tamassal_a_ii_horgaszklub_feeder_kupa_gyoz/
 • cuclee: Feederverseny 2012.10.07 Fonyód.Várjuk a jelentkezőket. Érdeklődni és nevezni lehet a budaibalazs@jacsanet.hu emailcímen és a 06-20-396-0660-as telefonszámon.
 • Crocket: Az eredményeket nem raknátok fel?
 • dani68: dani kupa tótszerdahely 2012.julius. 01. jelentkezni a szerdahely-to honlapján lehet
 • dani68: versenj május 12-13 ,szombatrul vasárnapra lesz
 • dani68: szerdahelyi tón lesz északi versenj,kétszer 4 órás.
 • matulacsaba: köszönjük szépen
 • neno: Uraim! Gratulálok az ezüst, és bronz medalionhoz. :)
 • cuclee: Feederverseny 2012.04.29 Kéthely.Továbbra is várjuk a jelentkezőket. Érdeklődni és nevezeni lehet a budaibalazs@jacsanet.hu emailcímen lehet.
 • fules37: tilalom van a zalán is angolnára?
 • fules37: az angolnára van tilalom balaton melék ágán?

Csak regisztrált felhasznaló szólhat hozzá.

Webkamera Keszthely

Webkamera Keszthely

Bejelentkezés

Partnereink

Lap-top-net Bt.

Kroza Szállásközvetítő Iroda


Mint mindenhol az országban, nagy népszerűségnek örvend a feederes horgászat így van ez itt a Dunántúlon is. A két szomszédos Vas és Zala megyében is immár nagy hagyományai vannak a feederes horgászatnak,versenyeknek. Sok versenyt rendeznek mindkét megyében, és olykor át - át látogatunk a szomszéd rendezvényeire is.

Egy ilyen verseny utáni beszélgetésen merült fel az ötlet, hogy mi lenne, ha hagyományteremtő jelleggel útnak indítanánk egy feeder csapatversenyt ahol a két megye feederesei egy évben kétszer egyszer Zalában, majd Vasban küzdenének meg egymással. De ha lefordítjuk ezt a beszélgetést „tájszólásra” csapjon össze a vasi „undorka” és zalai „tájger”. Na de ezekről egy kicsit később.

 

A közösen kialakított szabályok szerint a csapatok 10-10 főből állnak, maga a verseny két fordulós, ami 2x3 órát jelent. A versenyzők felváltva ülnek a szektorokban, azaz sorsolás után az egyik csapat tagjai a páros, a másik a páratlan számokra kerülnek. A fordulók alatt kialakult szektorhelyezések adódnak össze, és ezek összessége alkotja a csapatok végső pontszámát. Ha pontazonosság lenne, akkor a csapat által fogott összes súly dönti el a végső sorrendet. A hazai pályán a vendéglátók mindent bonyolítanak, úgymond vendégül látnak. A versenyt nagy várakozás előzte meg, hiszen nagyon jó horgászok alkotják mindkét csapatot, és természetesen nem maradhatott el a presztízskérdés sem.

Mivel zalai részről indult a „kihívás” így az első megmérettetés Zalában Tótszerdahelyen volt. A Szerdahely tó téglalap alakú, nagyon jól telepített igazi „műanyag”. A fő hal 90 % - ban a ponty, a versenyeken is célszerű erre a halfajra horgászni. Nem ritka az itt megrendezett 3 – 4 órás versenyeken, hogy harminc kg feletti összfogás az, amivel egyáltalán dobogóra lehet kerülni! A versenyeken a tó két hosszabbik oldalán egymással szemben ülnek a versenyzők, ezek az oldalak jelentik a szektorokat is így tulajdonképpen mindenki lát mindenkit.

A megmérettetést megelőzően csapatunkkal, a Feeder Team Zalával – tudva, hogy a Vas megyei Sárvár – Zsennye Team milyen erőt képvisel - az amúgy is ismert tavon sokat tréningeztünk, illetve a vasiakhoz hasonlóan több megbeszélést tartottunk. A horgászataink során mind a csali, mind a végszerelék tekintetében több variációt kipróbáltunk mire kialakítottuk a végleges taktikát amivel majd versenyezni fogunk.

Aztán eljött a nagy nap 2009 augusztus 4 - e, a verseny napja. Kiadós reggelivel fogadtuk a vendégcsapatot, majd az azt követő sorsoláson páros, illetve páratlan számozású Jagermaisteres poharakból választhatunk. Így dőlt el, hogy a vendégeknek jutottak a páratlan számok, mi hazaiak a párosokra ülhettünk. A helyek elfoglalása, és a felkészülés után sípszóra elindult az első forduló, melyen természetesen minden versenyző a „minimum - 1” pontot szerette volna megszerezni.

Az időjárás eleinte kegyes volt hozzánk, kellemes napsütéses időben kezdődhetett a megmérettetés. A vasiak nagyon bíztak a már bevált, és sok helyen bizonyított „undorkában”, ami egy lebegő csalit jelent de pontosan, hogyan készül és mi a titka azt féltve őrzik a vasi feederesek. A zalai csapatnak is megvolt a „tuti” csalija, ami nálunk egy halas etetőt jelentett, amit kifejezetten pontyoknak fejlesztet haltápból állítottunk össze, ezt különböző adalékokkal, tuningolva készítjük el a „tájgert”. A vendégcsapat egyébként tudomásom szerint szintén halas, fűszeres kajákat állított össze erre a versenyre.

A végszerelékeinket kicsi etetőkosarakból, vékony monofil zsinórból (0,16-os,- 0,18-as), és kis számozású (12-es,-14-es) horgokból állítottuk össze. Tapasztalataink szerint a kis méretű tavakon az a nyerő, aki minél kisebb „zajt” kelt horgászata közben. Ennek okán etetés minimális vagy nincs, és csak annyi etetőanyag kerül a kosárba ami a lehető legkisebb csobbanással bejuttatható. Csaliként csontit illetve halas pelleteket használtunk. A verseny első fordulójának első két órája a mi elképzeléseink szerint alakult, hiszen jól látszott, hogy a zalai csapat tagjai mindkét oldalon jobban húzzák a halat (működik a tájger :-D), és mindenképpen előnyre tettünk szert.

Beindult a halfogás

Igen ám, csak a vasi csapat sem azért jött Zalába, hogy asszisztáljon a megmérettetésen, és az utolsó órában a csapatinformáció áramlásnak, illetve segítőjüknek, Levinek köszönhetően nagyszerű hajrába kezdtek (az undorka is nagyon tetszik a pontyoknak :-D).

A vas megyeiek nagy hajrába kezdtek

A forduló végére mindenki biztos volt abban, hogy egy egál körüli állás alakulhatott ki, de mégis ki vezet a félidőben?  Szinte tapintani lehetett az izgalmat a pálya körül, míg tartott a mérlegelés. Az eredmények összesítése után kiderült, hogy a zalai csapat vezet ugyan, de minimális 4 pontos különbséggel az állás 41:45.

A két forduló közötti szünet nem csak arra volt jó, hogy elfogyasszuk a Géza – féle remekbe szabott babgulyást, hanem lehetőségünk volt arra is, hogy átbeszéljük, hogy miben, és hol kell változtatni, hogy meg tudjuk tartani, vagy éppen növelni tudjuk az előnyünket.

Közösen átbeszéltük az eseményeket és ennek alapján pár változtatást eszközöltünk. Az egyik ilyen, hogy azok a csapattársaink akik kiemelkedően jól szerepeltek az első fordulóban erősen aromás etetőanyagot használtak, tehát meglepően de ebben a meleg időben, a 25 fokos vízben is nagyon „hangos” etetőanyagot kell használnunk. A másik észrevétel pedig a begyúrás erőssége volt, gyorsan bontó etetőanyag állagot kell tartanunk.

A második fordulót szektorcserék előzték meg, miszerint a szélső pályán ülők most a tó középső részét horgászták és fordítva. A nyári napsütéses idő a délután két órai kezdésre kánikulai hőséggé fokozódott, közel 35 fokos melegben kezdődött el a második forduló. Bizony jól esett mindenkinek a fordulók félidejében körbekínált hideg „védőital”. A meleg csak a halakat nem igazán zavarta, szépen görbültek a spiccek mind a két csapatnál.

Mindkét csapat segítői, ahogy az első fordulóban is tették, serényen számoltak be a többieknek arról, hogy éppen mi történt a szemközti szektorban, mi a nyerő csali ahol éppen halfogás történt. Tőlük kapott infókból tudni lehetett, hogy talán ismét a zalai csapatnak indult jobban a halfogás, habár tényleg nagyon jól horgásznak a vas megyeiek is.

Délután Zalának is…

…Vasnak is görbültek a spiccek!

Majd később a forduló vége felé már jól látszott, hogy csak néhány vasi tudja tartani a lépést a hazaiakkal, a szektorokban zalai versenyzők – többek között köszönhetően annak is, hogy mindenki betartotta az átbeszélteket – állnak az első helyeken. A versenyen jellemző volt mind a két fordulóban, hogy a tó felső sekélyebb, befolyó felőli végén horgászó versenyzőknek sikerült több halat akasztaniuk, mint az alsó mélyebb akadó soros részen. A halak a meleg víz ellenére is ezt a tórészt részesítették előnyben.

Tudtuk hogy jobban állunk a vendégeknél, de mindennek ellenére csak sejteni mertük, titkon reménykedtünk benne, hogy megvan?! Aztán délután öt órakor megszólalt a sípszó, és felhangzott a versenyt lezáró „VÉGE”!!!

A mérlegelés után a csapatkapitányok és a versenybírók, segítők jelenlétében összesítették a pontokat, illetve a fogott súlyokat, majd az ünnepélyes eredményhirdetésen ismertették a végeredményt. A fogott halak súlyaránya 285540 : 328660 gramm, míg a szektorpontok 100 : 110 re alakultak a Feeder Team Zala javára! Igazi nagy csata volt amit igazol a 614 kg-os összfogás is, ami 1 főre számolva 30 kg feletti fogást jelentett.

1:0

Tehát sikerült!!! Megnyertük!!! Az örömünk leírhatatlan volt. A közös gratulációk fényképezkedések, majd a köszönések után még sokáig emlegettük a történéseket, hiszen valóban nagyon jó ellenfelet sikerült ezen a napon legyőznünk. Végül azért mindenki egyet értett abban, hogy ezen a versenyen igazából nem voltak vesztesek, mindannyian akik részvettünk rajta kaptunk valamit ezen a vasárnapi napon.

 

Visszagondolva gyorsan eltelt az a pár hónap a nyáron megrendezett zalai verseny után, amikor is eljött szeptember 20.-a a Vas – Zala feederverseny visszavágója. A visszavágó színhelyéül a zsennyei nagytó szolgált, ami egy 30 ha – os igen jól telepített kavicsbányató. Itt is fő hal a ponty, de mellette szép dévérek, kárászok is horogra akadhatnak. Ahogy a Szerdahely – tóra is igaz, itt is a nyári hónapokban rendezett versenyeken bizony össze kell horgászni 20 – 30 kg halat fordulónként a szektorgyőzelemhez. Zalai szempontból nézve igazi oroszlánbarlangnak számít a tó, hiszen itt a Sárvár – Zsennye Team gerincét alkotó feederesek versenyről versenyre mindig nagyon szép eredményeket érnek el, nagyon nehéz őket leszorítani a dobogóról.

A visszavágót megelőzően több felkészítő versenyen, tréningen vettünk részt mivel szerettünk volna felkészülten érkezni a versenyre. Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz egyéniben az első három között végezni, de ha valamelyikünk beférkőzik a dobogóra, és a többiek zömében a középmezőnyben tudnak végezni akkor lehet esélyünk. Még a versenyt megelőző szombaton is Zsennyén faggattuk a vizet csapatunkkal, hogy másnapra fel tudjuk állítani a taktikákat. Az utolsó tréningen nagyon jól evett a hal, sok pontyot fogtunk, de a keszegnépség is nagyon az étvágyánál volt. Abban biztosak voltunk, hogy ezen a versenyen is elsősorban pontyra kell horgászni, és amennyire csak lehet, ki kell szűrni a keszegeket. A horgászat végeztével leszűrve a tapasztalatokat, arra a döntésre jutottunk, hogy erősen halas kaját készítünk másnapra, csalinak pedig csemegekukoricát, halas pelletet használunk, max. egy szem csontival kombinálva. Abban szintén egyetértettünk, hogy felesleges belemenni a „távdobó” versenybe a hazaiakkal, hiszen ők híresek arról is, hogy távoli 80-120 méteres dobástávolságban fogják a darabos halakat. Mi a közeli kb. 40 méteres gyors pecára rendezkedtünk be, ami itt a tréningeken is bizonyította eredményességét.

A Sárvár – Zsennye Team részről a tét, illetve a kérdés az volt, hogy sikerül-e kiegyenlíteni. Fogadkoztak is a verseny előtt, hogy itt majd kiköszörülik a csorbát, innen mi nem vihetjük el a vándorkupát! Ezért a versenyt megelőzően ők is mindent megtettek a siker érdekében, hiszen többször gyakoroltak, próbálkoztak a tavon.

A reggeli sorsolást a már megszokott közös reggeli után bonyolították le vendéglátóink mely szerint a páratlanra a zalai, a párosra a vas megyei versenyzők kerültek. Két szektorban, nevezetesen az alsó és felső szektorban horgásztunk 10 – 10 fővel. Az már az elején látszott, hogy - amire mi is számítottunk - a hazai csapat jóval hosszabb dobásokkal kezdi a horgászatot, míg mi a megbeszéltek szerint 40-50 méteren próbálkoztunk.

A kezdés után hamarosan megindult mindkét szektorban a halfogás, igaz az első halakat rendre a vasiak fogták, de a kezdeti csendesebb időszak után, főleg az alsó szektorban horgászó csapattársaink, a forduló közepére már előnyre tettek szert. Előnyüket a végéig tartani, sőt a forduló hajrájában növelni is tudták, végül az első fordulóban vastagon nyertük ezt az alsó szektort.

Az alsó szektor

Itt a Zalaiak nagyon belehúztak…

…kimagasló teljesítmények voltak!

Egyébként, ahogy az előző napon is, most is nagyon jól evett a hal, mindkét szektorban folyamatosan fárasztott mindig valaki, többször előfordult az is, hogy több versenyző is húzott egyszerre valamilyen halat. Azt a segítőinktől tudtuk, hogy a másik szektort viszont a vasi csapat fogja megnyeri, csak az volt a kérdés mennyivel.

A felső szektor

Egy szákolás…

…és egy fárasztás a sok közül vasi részről.

Kapásra várva

A mérlegelést követő összesítés után kiderült, hogy a felsőszektorban történt fölényes hazai győzelemnek köszönhetően, még ha ugyan kicsivel is, de előnyben vannak a Vas megyeiek. Az állás 53-57, azaz mindösszesen 4 pont hátrányban vagyunk. Súlyban viszont mi fogtunk valamivel többet azaz: 147300-141650 gramm az állás.

Következhetett az ebédszünet, ami alatt ízletes étellel fogadtak vendéglátóink. Az ebéd után egy kávé, és némi folyadék utánpótlást követően jöhetett az úgymond szokásos megbeszélés ahol átbeszélhettük a tapasztalatokat. Igazából a felállított taktikán nem volt mit változtatni, bejött amire számítottunk, az előnyük nem volt ledolgozhatatlan, sőt! Inkább egy-két finomságon, horogméret, előke hossz, kosár, illetve etetőanyag állagon kellett változtatni azoknak, akik halványabban szerepeltek.

A második fordulóra a szektorcserék után nagy elszántsággal ültünk le horgászni, továbbra is szerettük volna bizonyítani, hogy nem feltartott kézzel jöttünk Vasba versenyezni. Ebben a fordulóban is újból az alsó szektorban ülő csapattársaink remekeltek inkább, jó volt hallani az információkat, hogy itt ismét vezetünk. A felső szektorban pedig nagyon egál szagú eredmény alakul ki, itt még bármelyik csapat egy két hallal elviheti a szektorgyőzelmet.

Ezekre a fordulókra, ahogy az egész versenyre is, jellemző volt, hogy semmivel sem volt több vagy kevesebb kapása egyik csapatnak sem, sőt egy-két hazai versenyző igen szép számmal könyvelhetett el kapásokat. A különbség ott volt, hogy mi, talán kevesebb hibával lassabban, szerencsésebben fárasztottunk, és így lényegesen több halat tudtunk szákba terelni mint vendéglátóink.

Végül is a második forduló lefújását követően, először az alsó szektorban kezdődött a  mérlegelés itt valóban fölényes zalai siker született, tehát maradt az izgalom a felső szektor mérlegelésére, hogy elég lesz-e ez az előny ahhoz, hogy megfordítsuk az eredményt vagy itt a felsőben egy esetleges vékony vasi győzelem eldönt mindent?

Versenyzőről versenyzőre haladva a mérlegeléssel mentek a latolgatások mindkét oldal részéről  „ha neked itt ennyi van akkor talán….”  vagy  „ha neki ott csak annyi van…”…..stb.

„Ha neked itt ennyi van…”

„Neki ott annyi van…”

Egészen az utolsó hely mérlegeléséig nem tudtuk eldönteni, hogy mi lett a végeredmény, csak az ezután történt gyors összesítés után derült ki, hogy a második fordulóban felső szektort is - ha nem is nagy előnnyel - de sikerült megnyernünk. Ledolgozva a 4 pont hátrányt még 12 pont előnyre is szert tettünk, így összesítésben 104-116 pontra győzött a Feeder Team Zala!!! Az összfogásban is sikerült a vasiak fölé kerülnünk 293240-276210 gramm arányban. Hatalmas ünneplésbe kezdtünk, hisz nem volt könnyű hazai pályáján legyőzni a Sárvár –  Zsennye csapatot. Hatalmas verseny volt, nagyon jó pecásokkal megtűzdelt csapatok között, amit többek között ismét bizonyít a közel 30 kg-os fejenkénti átlag fogás is.

A Feeder Team Zala

2:0

Jelenleg az állás 2 : 0 Zalának! Idén folytatódik a sorozat, tudjuk, hogy a vasi feederesek mindent meg fognak tenni ebben az évben is, hogy szépíteni tudjanak az összesített eredményen, mi pedig azon fogunk munkálkodni, hogy zsinórban harmadszor is, és egyben végleg magasba emelhessük a vándor kupát!

 

Zsittnyán Tamás (zstamas)

Feeder Team Zala